Onderstaand enige informatie en uitleg over diverse ventilatie mogelijkheden.
Waarom ventileren?
Doordat onze bouw steeds perfecter is geworden en de isolatie normen telkens hoger zijn vastgesteld is het niet langer zo, dat onze huidige woningen voldoende worden geventileerd door kieren en spleetverliezen zoals dat vroeger het geval was.
Daardoor is tegenwoordig een goed te controleren mechanisch ventilatiesysteem nodig om voldoende “vervuilde” binnenlucht af te voeren en tegelijkertijd verse buitenlucht aan te vullen. Een gezond binnenklimaat is een vereiste als het gaat om goede gezondheid, en een lange levensduur van het gebouw.
Met een optimaal functionerend ventilatiesysteem is het mogelijk de vochthuishouding te controleren waardoor schimmelvorming geen kans krijgt het gebouw en de aanwezige goederen aan te tasten. Daarnaast heeft een mechanisch systeem als voordeel op een natuurlijke afvoer, dat er geventileerd wordt wanneer het echt nodig is en niet overdadig geventileerd wordt in situaties van b.v. sterke wind en extreme koude.
Wat zijn de meest gebruikte ventilatiesystemen ?
- Systeem A
Ventilatie d.m.v natuurlijke luchtafvoer vanuit de natte ruimtes (badkamer, toiletten, keuken, bijkeuken etc) en natuurlijke luchttoevoer via bijvoorbeeld gevel of raamroosters in de verblijfsruimten. - Systeem C:
Ventilatie d.m.v mechanische luchtafvoer vanuit de natte ruimtes (badkamer, toiletten, keuken, bijkeuken etc) en natuurlijke luchttoevoer via bijvoorbeeld gevel of raamroosters in de verblijfsruimten.
Deze categorie wordt weer onderverdeeld in diverse uitvoeringen de meest gebruikte zijn ventilatiesysteem C.1, ventilatiesysteem C.2a, ventilatiesysteem C.3b, ventilatiesysteem C.4a & ventilatiesysteem C.4c zie onderstaand uitleg over de verschillen - Systeem D:
Ventilatie d.m.v, mechanische luchtafvoer en mechanische luchttoevoer, met warmteterugwinning ook wel balansventilatie of WTW systeem genoemd.
Hoe werkt systeem D, warmteterugwinsysteem
Afzuiging: Via ventilatieopeningen aangesloten op de ventilator d.m.v. een kanalensysteem, wordt in de keuken, badkamer(s), toilet(ten) en eventueel werkkast en bijkeuken (afhankelijk van de afmetingen) wordt de vervuilde lucht afgevoerd. De ventilatieopeningen worden voorzien van een instelbaar ventilatieventiel om de juiste hoeveelheid lucht op de juiste plaats te bewerkstelligen. Toevoer: Via ventilatieopeningen aangesloten op het kanalensysteem gekoppeld aan de ventilator, wordt verse buitenlucht toegevoegd in slaapkamers, woonkamer en hal. WTW systeem: In het WTW (warmteterugwinning) systeem worden de toe-en afvoerlucht door een warmteterugwin-unit geleidt. De afvoerlucht geeft in de unit, via de warmtewisselaar, warmte af aan de toevoerlucht, welke op die wijze voorverwarmd de woning binnentreed. Doordat er geen koude buitenlucht wordt toegevoerd, bespaart men aanzienlijk op energiekosten voor het verwarmen van het gebouw. Onze warmteterugwin-units hebben een rendement van ca 95% en gelijkstroommotoren waardoor ze het mede mogelijk maken om de EPN norm te behalen.
- Nadeel: Hogere aanschafkosten i.v.m een dubbel leidingsysteem (afzuig en toevoer) meer arbeid en meer leidingwerk en hoger aanschafprijs van de ventilatie-unit.
- Voordelen: Energie/kosten besparing, behalen van EPN norm en de luchttoevoer en afvoer zijn altijd in balans (balansventilatie).
Hoe werkt systeem C (C.1) , mechanische luchtafvoer en natuurlijke luchttoevoer?
Afzuiging: Via ventilatieopeningen aangesloten op de ventilator d.m.v. een kanalensysteem, wordt in de keuken,
badkamer(s), toilet(ten) en event. werkkast en bijkeuken (afhankelijk van de afmetingen) wordt de vervuilde lucht afgevoerd. De ventilatieopeningen worden voorzien van een instelbaar ventilatieventiel om de juiste hoeveelheid lucht op de juiste plaats te bewerkstelligen.
Toevoer: Via natuurlijke ventilatieopeningen in de buitenschil wordt de afgevoerde lucht weer aangevoerd. De voorkeur deze toevoeropeningen gaat uit naar de slaapkamers en woonkamer/keuken. Het totaaloppervlak van de toevoeropeningen wordt bepaald aan de hand van de af te voeren m3 lucht
Nadeel: Bij lagere buitentemperaturen dan de binnentemperatuur, energieverlies door het toevoeren van koude (buiten) lucht in het gebouw.
- Ventilatiesysteem C.2a
Zie systeem C.1 echter wordt er met dit systeem voor de ventilatietoevoer gebruik gemaakt van zelfregelende ventilatieroosters. - Ventilatiesysteem C.3b
Zie systeem C.1 echter wordt er met dit systeem voor de ventilatietoevoer gebruik gemaakt van zelfregelende ventilatieroosters daarnaast is de regeling tijdgestuurd, automatisch volgens een ingesteld patroon. - Ventilatiesysteem C.4a
Zie systeem C.1 echter wordt er met dit systeem voor de ventilatietoevoer gebruik gemaakt van zelfregelende ventilatieroosters daarnaast is de regeling d.m.v een CO2 sensor geplaatst in de woonkamer (hoofdbediening). - Ventilatiesysteem C.4c
Zie systeem C.1 echter wordt er met dit systeem voor de ventilatietoevoer gebruik gemaakt van zelfregelende ventilatieroosters daarnaast is de regeling d.m.v een CO2 / RV sensor geplaatst in de woonkamer (hoofdbediening) en tevens sensoren in de slaapkamer(s).
Waar wordt een ventilatiesysteem toegepast?
Eigenlijk in ieder gebouw moet geventileerd worden en vind je een bepaalde manier van ventilatie terug. In iedere nieuwbouw of renovatie wordt tegenwoordig standaard een mechanisch ventilatiesysteem toegepast, in oudere woningen is niet altijd een ventilatiesysteem aanwezig en daar wordt dan “natuurlijk” geventileerd door bijvoorbeeld roosters in de ramen.
Welke capaciteit moet een ventilatiesysteem hebben?
Dit is geheel afhankelijk van het gebouw en het gebruikersdoel, in een woning hoeft bijvoorbeeld minder geventileerd te worden dan in een school of kinderdagverblijf. Dit is bepaald in het bouwbesluit, onze calculatieafdeling kunt u voor uw situatie een exact voorstel doen.
Wat voor ventilatiesysteem dien ik toe te passen?
Dit is ook afhankelijk van het gebouw het gebruikersdoel of het nieuwbouw of renovatie is, wat de eisen zijn van de gemeente zijn, moet de EPC norm behaald worden d.m.v het ventilatiesysteem etc, onze calculatieafdeling kunt u voor uw situatie een exact voorstel doen