Particulier

Woonhuisventilatie

Waarom ventileren?
Doordat onze bouw steeds perfecter is geworden en de isolatie normen telkens hoger zijn vastgesteld is het niet langer zo, dat onze huidige woningen voldoende worden geventileerd door kieren en spleetverliezen zoals dat vroeger het geval was.

Daardoor is tegenwoordig een goed te controleren mechanisch ventilatiesysteem nodig om voldoende “vervuilde” binnenlucht af te voeren en tegelijkertijd verse buitenlucht aan te vullen. Een gezond binnenklimaat is een vereiste als het gaat om goede gezondheid, en een lange levensduur van het gebouw.

Met een optimaal functionerend ventilatiesysteem is het mogelijk de vochthuishouding te controleren waardoor schimmelvorming geen kans krijgt het gebouw en de aanwezige goederen aan te tasten. Daarnaast heeft een mechanisch systeem als voordeel op een natuurlijke afvoer, dat er geventileerd wordt wanneer het echt nodig is en niet overdadig geventileerd wordt in situaties van b.v. sterke wind en extreme koude. In de meeste woningen wordt er een boxventilator systeem C of een balans ventilatie met warmteterugwinning (WTW) systeem D toegepast. Wij leveren en monteren alle gerenommeerde merken woonhuisventilatoren van o.a Duco, Itho, Zehnder (J.E. Storkair), Orcon etc.

Woonhuisventilatie met warmteterugwinning, Systeem D

Ventilatie met warmteterugwinning, ook wel WTW systeem genoemd is een veel voorkomend ventilatiesysteem in nieuwbouwhuizen de laatste jaren. Het WTW systeem is een uiterst energiezuinig systeem wat u een hoop stookkosten bespaard.

Werking van het WTW systeem:
In het WTW (warmteterugwinning) systeem worden de toe-en afvoerlucht door een warmte terugwin unit geleidt. De afvoerlucht geeft in de unit via de warmtewisselaar warmte af aan de toevoerlucht (de lucht wordt niet gemengd) op deze manier wordt er 100% verse buitenlucht naar binnen gebracht zonder. Doordat er geen koude buitenlucht wordt toegevoerd, bespaart men aanzienlijk op energiekosten voor het verwarmen van het gebouw.

Onderstaande warmteterugwin-units hebben een rendement van meer dan 90% en gelijkstroommotoren waardoor ze het mogelijk maken om de EPN norm te behalen. De vuile lucht wordt wordt in de keuken, badkamer(s), toilet(ten) en event. werkkast en bijkeuken afgevoerd, de verse buitenlucht wordt ingevoerd in de slaapkamer woonkamer en hal. Dit systeem wordt ook wel balansventilatie genoemd dit omdat er altijd lucht wordt toe- en afgevoerd waardoor de ventilatie in “balans” is.

Woonhuisventilatie, Systeem C

Systeem C: Ventilatie d.m.v mechanische luchtafvoer vanuit de natte ruimtes (badkamer, toiletten, keuken, bijkeuken etc)  en natuurlijke luchttoevoer via bijvoorbeeld gevel of raamroosters in de verblijfsruimten. In de meeste woningen wordt er voor systeem C een boxventilator toegepast. De huidige series boxventilatoren zijn zeer energiezuinig doordat er gebruik wordt gemaakt van gelijkstroommotoren, dmv een extra module kunnen de ventilatoren  standaard worden uitgerust met radiografischebediening dit is tevens achteraf nog mogelijk. De uitvoering met radiografische bediening is uitgerust met 4 standen, laag-midden-hoog-en dan vaak nog een vochtfunctie of een timerfunctie. Er zijn verschillende opties mogelijk bij systeem C zie onderstaand de meest voorkomende systemen.

 • Ventilatiesysteem C.2a
  Zie systeem C.1 echter wordt er met dit systeem voor de ventilatietoevoer gebruik gemaakt van zelfregelende ventilatieroosters.
 • Ventilatiesysteem C.3b
  Zie systeem C.1 echter wordt er met dit systeem voor de ventilatietoevoer gebruik gemaakt van zelfregelende ventilatieroosters daarnaast is de regeling tijdgestuurd,  automatisch volgens een ingesteld patroon.
 • Ventilatiesysteem C.4a
  Zie systeem C.1 echter wordt er met dit systeem voor de ventilatietoevoer gebruik gemaakt van zelfregelende ventilatieroosters daarnaast is de regeling d.m.v een CO2 sensor geplaatst in de woonkamer (hoofdbediening).
 • Ventilatiesysteem C.4c
  Zie systeem C.1 echter wordt er met dit systeem voor de ventilatietoevoer gebruik gemaakt van zelfregelende ventilatieroosters daarnaast is de regeling d.m.v een CO2 / RV sensor geplaatst in de woonkamer (hoofdbediening) en tevens sensoren in de slaapkamer(s).

WTW-unit, Systeem D

Boxventilator, Systeem C

Wij zijn uw vertrouwde leverancier sinds 1991!