Waarom is ventileren belangrijk?

Waarom is ventileren belangrijk?

Waarom is ventileren belangrijk?

Ventileren in huis is iets anders dan luchten. Om gezond te wonen is het belangrijk dat je je huis goed ventileert. Slechte ventilatie in huis kan leiden tot allergische reacties, geïrriteerde luchtwegen of hoofdpijn.

 

Drie voornaamste reden voor ventileren:

 

Een goede luchtkwaliteit

Een mens ademt zuurstof in en koolstofdioxide en waterdamp uit. Deze uitgeademde lucht moet het liefst zo snel mogelijk weg kunnen stromen zodat verse lucht weer ingeademd kan worden. De lucht moet met andere woorden goed kunnen circuleren.

 

Vocht afvoeren door ventilatiesysteem

Als we thuis zijn produceren we heel wat vocht. Niet alleen door te ademen maar ook door te koken, wassen of douchen. Vergis je vooral niet in de hoeveelheid waterdamp die daarbij vrij komt. Een gezin (met twee kinderen) produceert gemiddeld zo’n 10 à 20 liter vocht. Wanneer deze damp nergens naar toe kan zal het condenseren op ramen, muren en plafonds. Met een goed ventilatiesysteem zorg je ervoor dat vochtige lucht snel de woning kan verlaten en dus niet eens de kans heeft om te condenseren.

 

Ventileren is beter voor je gezondheid

Mensen met allergieën of astma weten hoe belangrijk frisse lucht is. Niets is zo storend als een muffe lucht waar je je benauwd in voelt. Een slechte luchtkwaliteit kan naast astma voor allerlei andere gezondheidsklachten zorgen, zoals concentratieproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn. En dat is natuurlijk zonde want het probleem is heel makkelijk te voorkomen. Door een ventilatiesysteem te plaatsen in je woning zijn al deze kwalen voorgoed verleden tijd.